Apa Beza Perfume Lelaki vs Perfume Wanita?


.

Beza jantina antara lelaki dan perempuan ini, bukan satu benda baru. Kita sudah ketahui perbezaan jantina ini semenjak dari zaman Tok Adam jadi buangan syurga lagi, dan kita dah tahu bahawa ada perbezaan besar antara jantina laki-laki, dengan jantina perempuan.

.

Maka dibentuklah tatacara membezakan kehidupan lelaki, dengan kehidupan perempuan.

.

Ada tatacara menjadi lelaki.
Ada tatacara menjadi perempuan.

.

1. Ketahuilah, dalam dunia seni aroma, istilah jantina ini tak wujud, sebab bila kita sebut tentang seni, ia bukan tentang perbezaan jantina.

.

2. Tetapi Ia tentang citarasa.

.

3. Sama macam seni masakan, tak ada pun kita beza-bezakan jantina lelaki atau perempuan mengikut jenis makanan kegemaran atau makanan dengan aroma tertentu, hanya untuk gender sekian-sekian.

.

Tak ada.

.

4. Makanya, seni aroma juga begitu.

.

Ia bukan tentang jenis material, teknik yang digunakan, kadar kepekatan aromatic compound yang digunakan, sifat aroma, panjang pendek ekor wangian, berapa keras atau lembut aromanya, atau berapa ramai umat manusia membelinya mengikut jantina.

.

BUKAN.

.

5. Tapi Ia tentang citarasa aroma.

Kajian ‘How is Commercial Gender Categorization of Perfume Related to Consumers Preference of Fragrance’ oleh Jabatan Psikologi Universiti Stockholms, Sweden

.

6. Kalau awak pergi ke restoran mewah yang sediakan makanan dengan signiture masakan, awak akan dapati pelayan akan mencadangkan masakan-masakan istimewa khusus tertentu, tanpa mengira jantina.

.

Tanpa ‘gender bias’, Begitu juga lah penilaian dalam seni aroma.

.

8. Kebanyakan perfume yang membezakan wangian – antara wangian lelaki dan wangian wanita – banyak datang dari perfume kebanyakan. Bukan dari Nieche perfume, yang menyediakan wangian ‘custom hand crafted’ aroma.

.

9. Sebaliknya jika kita ke Butik Wangian, penasihat wangian di sana, pastinya akan mencadangkan perfume terbaik, khusus untuk anda, juga tanpa perbezaan jantina. Tetapi berdasarkan falsafah yang dibawa oleh penasihat wangian itu tentang ‘gender’.

.

10. Apa maksudnya?

.

11. Tiada lain maksudnya adalah, penasihat wangian itu akan mencadangkan wangian, berdasarkan Karakter Wangian, juga sifat aromanya dari kesan tindak balas aroma kepada tubuh.

.

12. Kalau awak jenis yang lembut, kena seimbangkan dengan aroma yang garang. Kalau awak jenis yang pemalu, kena padankan dengan aroma yang menyerlah. Jika awak jenis garang, maka kena seimbangkan dengan aroma lembut.

.

13. Tujuannya adalah, demi meningkatkan rasa yakin diri, potensi diri, emosi, ketenangan, juga karakter diri dengan terang, jelas dan nyata.

.

14. Wangian bukan tentang berbeza jantina. Tapi ia tentang citarasa yang dipadankan dengan si pemakai, dari segi karakter, aktiviti, latar belakang, status sosial dan seumpamanya.

.

15. Bila kita beza-beza kan antara perfume lelaki dengan perfume perempuan, kita seolah-olah membiarkan ‘sistem’ menentukan citarasa kita, mengikut perbezaan jantina.

.

16. Maka apabila pendirian kita mengatakan aroma tidak perlu dibezakan antara laki-laki dengan perempuan, maka tidaklah kita terkejut apabila mendapati lelaki-lelaki garang seperti Raja Phyrgian – Midas – yang menanam Bunga Mawar dengan aroma lembut di Taman Istana nya, bahkan selepas ditewaskan oleh tentera Parsi, Midas telah membawa lari baka Bunga Mawar milik beliau ke Macedonia dan telah memberi gelaran kepada Bunga Mawar sebagai ‘The King of Flower’.

.

17. Kita takkan terkejut dengan hakikat minyak mawar dengan aroma yang lembut di India, diberi nama ‘Itr I Chihangiri’ sempena nama seorang Maharaja dari dinasti Mogul.

.

18. Malah, King Sargon I – Raja Akadia semenjak 2000 tahun sebelum masehi, juga adalah penggemar aroma Mawar.

.

19. Maka dari itu, apakah selayaknya wangian dibeza-bezakan antara laki-laki dan perempuan, sebagaimana yang berlaku hari ini?